Uncategorized

V-initiativ om ungdomsmottagningen

2011-06-16 lade vänsterpartiet och socialdemokraterna följande skrivelse till stadsdelsnämnden, på initiativ från vänsterpartiet:

Skrivelse om ungdomsmottagning i Rågsved och Gullmarsplan

Vi behöver en fullvärdig ungdomsmottagning i Vantör.  Den filial i Rågsved som kom till för att kompensera nedläggningen av ungdomsmottagningen i Rågsved som funnits i 25 år har aldrig fungerat.  Filialen har placerats i en förskola, vilket är olämpligt för en ungdomsmottagning.

Även den inre miljön är bristfällig och ger ett intryck av tillfällig verksamhet. Gynstolen är inte ens uppmonterad och placerad i ett kök.  Det är uppenbart att lokalen är en nödlösning.

Inte heller öppettiderna inbjuder till besök, en tid på en eftermiddag en gång i veckan och en morgontid en annan dag i veckan. Inga skolklasser i området bjuds in till filialen, utan skolbesöken hänvisas till mottagningen vid Gullmarsplan.  Filialen förblir därför anonym för ungdomarna.

Även personal på ungdomsmottagningen vid Gullmarsplan har reagerat på lokalen och inte uppfattat det som meningsfullt att vara där eftersom så få ungdomar kommer dit.  För att personalen ska ha en god arbetsmiljö och kunna utvecklas i arbetet krävs också att mottagningen inte är för liten.

Med dessa förutsättningar är det tydligt att filialen aldrig har haft en realistisk chans att fungera.  Istället hänvisas ungdomarna i Vantör till Gullmarsplan, som är överbelastad, har långa väntetider och ibland tvingas avvisa ungdomar på det öppna huset.  En orsak till att Gullmarsplan är så populär är det centrala läget, som gör att nära hälften av ungdomarna kommer från andra kommuner.

Ett skäl att ha en ungdomsmottagning i Rågsved är att ungdomar som lever med hedersproblematik ska ha närhet till en ungdomsmottagning. För flickor som lever i hårt kontrollerade miljöer startar restriktionerna vid puberteten. Även pojkar och HBT-ungdomar drabbas.

Förvaltningen har sökt projektmedel från länsstyrelsen just för arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck, och tre av de fyra fritidsgårdarna som ingår i projektet finns i Vantör och den fjärde strax utanför.  Vår uppfattning är att det arbete som förvaltningen vill göra för dessa ungdomar skulle gagnas av att vi också skulle ha en fullvärdig ungdomsmottagning i Vantör. Därigenom skulle också ungdomsmottagningen vid Gullmarsplan avlastas såväl skolbesök som enskilda besök

Mot bakgrund av ovanstående vill vi ge förvaltningen i uppdrag att tillsammans med landstinget förutsättningslöst utreda möjligheten att återinföra en fullvärdig ungdomsmottagning i Vantör.

Rosa Lundmark (V)                                   Magnus Dannqvist (S)

Kopiera länk