artikel

I korthet från stadsdelsnämnden 21 mars

I torsdags på stadsdelsnämnden Enskede-Årsta-Vantör la vi i vänsterpartiet tillsammans med socialdemokraterna 13 uttalanden och reservationer. Många ärenden handlar om brukarundersökningar där svarsfrekvensen är för låg för att man ska kunna generalisera. Månadsrapporten för ekonomin visar att det fortfarande är underskott med 8 mnkr för den sociala barnavården och 6 mnkr inom stöd och service till personer med funktionsnedsättningar. Vi påpekade bland annat att det är viktigt att barns bästa alltid är i första rummet och att företag inte tar överpriser så att andra verksamheter får skära ned.

Vår och socialdemokraternas skrivelse om att hålla Enskede-Årsta-Vantör rent blev inte bifallen, tråkigt nog, trots att medborgarundersökningen visar att bara 14 % tycker att staden informerar klart och tydligt om städningen går till och bara 28 % vet var de ska vända sig för att anmäla nedskräpning etc. Inte heller vårt förslag om att den föreningsdrivna parkleken Stacken borde få ökat stöd, med tanke på att den likaledes föreningsdrivna parkleken Stamparken får betydligt mer i finansiering.

Vänsterpartiet la en egen reservation om avfallsplanen. Vi har högre ambitioner även om förslaget är ett fall framåt. Förutom högre mål för insamlat matavfall – 70 % jämfört med 50 % – vill vi att stadsdelsförvaltningen ska gå före som gott exempel och samla in sitt matavfall på huvudkontoret. Dessutom bör nämnden anställa en klimat- och miljöhandläggare, för att jobba ordentligt med frågorna. Vi tror inte på avfallskvarnar, som är ineffektiva enligt miljöförvaltningen. Högdalen föreslås få en anläggning för optisk sortering av sopor, det är roligt, om det kan genomföras så att transporterna inte påverkar närliggande bostäder och naturmark negativt.

Kopiera länk