Cicci Herrström har ordet

Från budgetdebatten i Stockholms stad:

När mötet kom till Förskoleverksamheten var det dags för mig. Jag fick äran att hålla inledningsanförandet för Vänsterpartiet och inriktade mig på skillnaderna mellan majoritetens budgetförslag och det förslag som vi i Vänsterpartiet lagt.

Den stora skillnaden är att de blågröna väljer att lägga en höjning av schablonerna på netto 2%, när det generella sparbetinget på 2% är avdraget. Vänsterpartiet föreslog en höjning med netto 4%, en markant skillnad. Jag tog upp konsekvenserna för barnens trygghet och pedagogernas arbetsmiljö och vad man kan tänkas spara på för att uppfylla effektiviseringskravet. Jag talade utifrån att jag har mer än 30 års erfarenhet som förskollärare, både inom förskolan och skolan i förskoleklass. Alla dessa år har jag arbetat i Vantör. Jag har sett vad otrygghet för barn/ vårdnadshavare/ pedagoger gör för verksamheten. Vill vi ge våra barn bästa möjliga förutsättningar så måste grupperna bli mindre och ha tillräckligt med medarbetare.

I Vantör finns delar med hög segregation och detta måste vi kämpa för att motverka, alla barn ska ha samma förutsättningar. Nu när boendefrågan i vårt område återigen utsätts för press är det ännu viktigare att omsorg och skola har möjligheter att verka för familjernas trygghet. Pratade även utifrån ett feministiskt perspektiv då många som arbetar inom förskolan är kvinnor. Kvinnor med löner och en arbetsmiljö som inte lockar till sig det antal nya medarbetare som skulle behövas.

”Förskolan behöver rustas, inte dräneras. Därför väljer Vänsterpartiet att inte sänka skatten utan i stället höja den så att alla barn ska få sina behov tillgodosedda”. Ja det var mina avslutningsord innan jag gick ner från talarstolen efter mitt allra första framträdande i ett parlamentariskt sammanhang. Känslan jag fick med mig var att jag fick fram det som jag och Vänsterpartiet står för.

Vem är Cicci? 

Cicci Herrström som är medlem i Vänsterpartiet Vantör kom efter höstens framgångsrika val in som ersättare i kommunfullmäktige och blir ledamot i utbildningsnämnden och SISAB (kommunens bolag som har hand om förskole- och skollokaler).

Vad står om utbildning i Vantörs lokala valprogram Ett rödare och grönare Vantör?

Tre av punkterna handlar om utbildningsfrågor, vilket visar att det är viktiga frågor för oss i Vantör.

  • Gör Vantör till en stadsdel med jämlik skola – socioekonomiskt blandade klasser i alla högstadier 
  • Bygg ut Snösätraskolan, bygg högstadium och folkhögskola i Rågsved
  • Nyttig och hemlagad mat i alla kommunala skolor och förskolor

Förskolan är grunden i det livslånga lärandet. En rejäl satsning på förskolan rustar barnen för skolgången, vilket bidrar en jämlikare skola enligt målen i valprogrammet. Vi hejar på Cicci i arbetet med en jämlikare skola i utbildningsnämnden, SISAB och kommunfullmäktige!

PS Eftersom stadsdelsnämnden ansvarar för den kommunala förskolan kommer våra representanter där driva vidare förskolefrågorna där DS

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.