artikel

Utförsäljning och marknadshyra väntar hyresgästerna om borgarna får styra

Beskeden till väljarna på Bandängen idag, där Hyresgästföreningen Sydost hade inbjudit till bostadspolitisk debatt  – kan inte missförstås.

 

Med borgarna tillbaka till makten i Stadshuset får hyresgästerna i förorterna räkna med att lägenheter säljs ut till privata värdar eller ombildas till bostadsrätter. Det innebär att hyresgäster i allmännyttan förlorar sin tid i den interna kön och riskerar höjda hyror. Bottennapp i okunnighet var väl Alfred Askeljung, riksdagskandidat för Centerpartiet, som lovordade utförsäljningen av allmännyttan i Alby, den som vänsterpartiet kraftigt motsatt sig men övriga rödgröna majoriteten i Botkyrka drev igenom.  Den privata hyresvärden som fick köpa lägenheterna lyftes i debatten av centerpartiet som ett gott exempel på en långsiktig aktör, men nu var det ju så illa att i våras såldes lägenheterna vidare till skandalbolaget Carnegie.

 

 

 

 

Att försäljningar av allmännyttan ska vara nödvändiga för att klara underhåll och nybyggnation tillbakavisades kraftigt av bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh, vänsterpartiet, då våra kommunala bostadsbolag i Stockholm har mycket god ekonomi. Marknadshyror i en eller annan form får hyresgästerna också räkna med om borgarna får styra staden. Slingrande svar på frågan, men marknadshyror åtminstone i nyproduktionen var exempelvis beskedet från Liberalerna.

I ord var partierna eniga om behovet av fler hyresrätter och blandade upplåtelseformer, men i handling har alliansen visat en annan sida. När Vänsterpartiet och Socialdemokraterna för ett par år sedan ville bygga 300 nya lägenheter, varav hälften hyresrätter i Stockholmshus, bland villorna i Bromma sa Alliansen nej. De värnade mer om väljarstödet bland villaägarna än behovet att bryta den segregerade boendemiljön. Tyvärr ställde sig Miljöpartiet, trots det rödgrönrosa styret, på alliansens sida, vilket gjorde att staden gick miste om 300 lägenheter i ett fint bostadsområde där fler skulle kunna ha fått chansen att bo.

 

Extra roligt för oss i Vänsterpartiet Vantör var att Ann-Margarethe Livh lyfte vår vision om Rågsveds allé, som vi jobbar för att förverkliga inom ramen för fokus Hagsätra-Rågsved där det ska byggas 3000 bostäder och att hon tydligt tog avstånd från tankar om att bygga bostäder i den planerade kulturparken i Snösätra, den som omges av det nya Rågsveds naturreservat, men som har undantagits från beslutet om reservat.

 

 

 

 

Kopiera länk