artikel

EU-debattens vågor höga i Rågsved

Idag bjöds vi på en timme av innehållsrik EU-debatt med representanter från alla partier i EU-parlamentet förutom KD och SD. Nya Rågsveds Folkets hus ordnade debatten tillsammans med ABF i samband med Rågsvedsdagen, som firades ute på torget. Det intressanta samtalet leddes av Per Sundgren från styrelsen i Rågsveds Folkets Hus.

Från de deltagande partierna deltog Jens Holm från Vänsterpartiet, Nasra Ali från Socialdemokraterna, Gabi Rehbinder från Miljöpartier och Oscar Wåglund-Söderström från Liberalerna. Dessutom anslöt representanter från Feministiskt initiativ och Moderaterna strax innan debatten startade.

Framförallt var det brännande frågor om klimat, flyktingmottagande och skatter som debatterades. Jens Holm återkom i flera inlägg till att marknadens överordning gentemot alla andra frågor måste brytas om vi ska kunna driva en klimaträttvis politik. Idag bestämmer t.ex. EU genom sitt energiskattedirektiv att Sverige inte kan låta glesbygden få lägre bensinskatt än övriga landet. Från liberalt håll lyftes EU-skatt på koldioxid som en profilfråga, något som både vänsterpartiet och moderaterna är emot fast från olika utgångspunkter. Moderaterna vill inte ha EU-skatter överhuvudtaget (men att låta EU styra bensinpriset har de inget emot) och Vänsterpartiet bedömer att det är ett så pass utopiskt förslag att det inte är en framkomlig lösning.

Andra klimatfrågor som togs upp i debatten var klimatlag, flygskatt, kärnkraft och inte minst behovet av en europeisk grön investeringsbank.

Även i flyktingpolitiken framkom stora skiljelinjer, där Vänsterpartiet vill att länder som Sverige, Nederländerna, Tyskland m.fl. som vill ta ansvar för ett humant flyktingmottagandet går samman och går före med överenskommelser om ett gemensamt mottagande. Om vi ska vänta in länder som Ungern och Polen får vi vänta länge. Att stå upp för asylrätten pratade nog alla partier om, men som Jens Holm påpekade blir den inte lätt att använda när EU sluter överenskommelser om att hålla ute flyktingar från Europa t.ex. med Erdogans Turkiet som är på väg mot diktatur. Andra aspekter på flyktingfrågorna som kom upp var vikten av legala vägar för att kunna söka asyl, men som inte blev någon stor debattfråga och ett gemensamt yttre gränsförsvar för EU, som däremot är en het fråga som Vänsterpartiet starkt motsätter sig till skillnad från exempelvis Liberalerna.

Sammantaget var det en kul debatt och alla paneldeltagare verkade vara insatta i frågorna. Stor eloge till Per, Folkets Hus och ABF som såg till att debatten blev av i Rågsved, i våra stadsdelar med lågt valdeltagande är det ju extra viktigt att visa att politiken inte bara är det där som är på teve, eller det där som är i stan. Även flera andra föreningar och partier hade aktiviteter ute på torget med anledning av EU-valet, vad vi i Vänsterpartiet gjorde kommer att framgå i ett kommande inlägg!


Kopiera länk