artikel

Om nya byggplaner i Rågsved och kampen för en jämlikare och hållbarare stadsdel!

Vänsterpartister i Rågsved går runt för att titta på platserna där bostadsbebyggelse planeras. Här på Bjursätragatan nära Familjebostäders Stockholmshus. Foto: Malin Furöstam.

Det här handlar om utbyggnaden av bostäder längs Bjursätragatan i Rågsved, etapp två inom Fokus Hagsätra Rågsved som inleddes när Vänsterpartiet var med och styrde staden i den rödgrönrosa majoriteten 2014-2018 och där områdesplanering sedan dess pågår för minst 3000 nya bostäder i de två stadsdelarna.  Men det handlar också om att uppmuntra till funderingar och diskussioner om i vilken riktning Rågsved ska gå,  vad mer stadsdelen behöver av offentlig och privat service, hur vi ska få ordning på kollektivtrafiken och parkeringssituationen som redan är problematiska och hur vi vill att de allmänna miljöerna i Rågsved ska rustas upp och räcka till för ännu fler Rågsvedsbor i framtiden.

Bjursätragatan där bebyggelse planeras på flera ställen. Foto: Malin Furöstam.

Så det viktiga är att kommande år börja att sätta sig in byggplanerna, gå runt och titta på de sammanlagt 13 olika tomtytorna som berörs och diskutera för- och nackdelar, kanske komma med förslag till förbättringar eller motförslag. Allt för att under stadsbyggnadskontorets samråd i september 2022 kunna lämna väl genomtänkta synpunkter på det konkreta detaljplaneförslaget som då presenteras för allmänheten. Vi har alltså gott om tid på oss, och förhoppningsvis kan exempelvis stadsdelsnämnden ordna ett temamöte om planerna i halvtid.

Att det formella samrådet råkar sammanfalla med månaden för valet 2022 gör att vi även kan lyfta in de här viktiga stadsplaneringsfrågorna i valrörelsen. Sedan fortsätter den demokratiska processen med att alla synpunkter från medborgare och andra remissinstanser sammanställs och granskas och så småningom kommer ett förslag till antagande av detaljplanen i april 2024, först i stadsbyggnadsnämnden och kanske även i kommunfullmäktige.

Läs mer om planerna i stort för Fokus Hagsätra Rågsved exempelvis här och här

Nu till det senaste beslutet om etapp två den 17 december i stadsbyggnadsnämnden, efter markanvisningarna som klubbades den 12 november i exploateringsnämnden, och som handlar om att staden startar ett planarbete för att ta fram en ny detaljplan med cirka 550 bostäder och en förskola. Tyvärr mest bostadsrätter och kanske även äganderätter, men varken hyresradhus, kooperativa hyresrätter eller kollektivhus, vilket bland annat innebär att Rågsved kan stå helt utan hyresradhus till följd av pågående ombildningar inom Stockholmshems bestånd.

Hyresrätterna i den detaljplan som nu ska tas fram är så få som 100 inom Familjebostäder (fyra olika platser, se här) och 30 inom ett privat bolag, men inom hela etappen finns två andra projekt med sammanlagt 300 fler allmännyttiga hyresrätter i redan antagna detaljplaner – Familjebostäders Sätervallen med 180 hyresrätter som nu byggs för fullt (se foto) och Bjurbäcken (på plasen som kallas San Siro) med Stockholmshems 120 hyresrätter samt en privat aktör som ska bygga 220 bostadsrätter.

Sätervallen. Foto: Rosa Lundmark.

I stadsbyggnadsnämnden sa Vänsterpartiet självklart ja till att starta planarbetet och skickade samtidigt med en rad viktiga frågor som måste lösas av staden och i samarbete med regionen för att utbyggnaden av bostäder ska bli så bra som vi vill både för alla de som flyttar in i sina nya hem, en del säkert från år av otryggt andrahandsboende, och för alla de som redan bor i Rågsved, en del pionjärer från det att stadsdelen byggdes.  En förbättrad kollektivtrafik kräver exempelvis att staden ställer krav på regionen om att öka turtätheten för busstrafiken längs Bjursätragatan, som redan är överbelastad i rusningstrafik och har förvärrats under pandemin så till den grad att den i folkmun fått öknamnet Coronaexpressen. Buss 744 är oerhört viktig för tryggheten, både för kvinnor som inte vill passera tunnelbanan kvälls- och nattetid och andra som av olika skäl behöver ha kollektivtrafiken så nära hemmet som möjligt.  En förbättrad parkeringssituation har staden däremot mer egen rådighet över,  framförallt genom att kunna kräva planering av parkerings- och mobilitetslösningar som minskar behovet av gatuparkering (exempelvis via bilpooler).  Ett nytänkande kommer att behövas i vilket fall som helst, då gatuparkeringen redan är omfattande och då två tomtytor som berörs ligger vid befintliga markparkeringar. 

Snösätra, på väg mot Rågdalen. Foto: Malin Furöstam.

Bland allt som är positivt med att Rågsved får många fler invånare, förutom att människor får ett hem förstås, är att butiker, caféer och matställen kan få betydligt fler kunder och förhoppningsvis kan växa, bli flera och även ha olika inriktningar. Man ska inte alltid behöva åka in till stan för att hitta det man behöver och gillar, en stadsdel ska inte bara vara en plats där man sover utan också där man lever.  Fast då räcker det inte heller med bostäder, affärer och matställen utan det behövs också platser för idrott, möten och kultur.

Intressant nog pekar både exploateringskontoret och stadsbyggnadskontoret ut korsningen Rågdalen/Bjursätragatan som en möjlig framtida plats för en idrottshall/sporthall eller en idrottsfunktion/aktivitetsyta. Spontant låter det ju bra, och det ska bli spännande att höra vad våra lokala idrottsklubbar tycker. Värre är bristen på målsättningar om kulturen, trots  att så många nya bostäder planeras och särskilt om vi tar med den andra Rågsvedsetappen som ännu inte är påbörjad. Det borde därför vara självklart att snarast återuppta planeringen för ett bibliotek i Rågsved, läs exempelvis här om planeringen som stoppades av det centerpartistiska kulturborgarrådet och nuvarande blågröna majoritet i stadshuset, partier som förklarligt nog inte heller har så stor andel av rösterna i Rågsved.

Byggplanerna som nu är aktuella handlar också om hur de nya husen ska se ut. Där framförde Vänsterpartiet i stadsbyggnadsnämnden att de nya husen bör anpassas till Rågsveds historik, karaktär och och topografiska förutsättningar och att det innebär att bebyggelsen bör utformas i väl sammansatta byggnader och bör likna varandra så att de nya tillskotten inte blir till ett gytter i olika höjder, byggnadsstilar och uttryck. Återstår att se hur det blir i detaljplaneförslaget som blir betydligt konkretare än vad vi vet idag, men vad tycker Rågsvedsborna? Något som alla säkert är överens om är att de nya husen måste byggas ordentligt, inte slarvbyggas som de ökända ”Lelångshusen” som med två höghus ligger i början av Bjursätragatan och med låghus vid Rågdalens slut.

En av platserna där det nu föreslås att bostäder ska byggas ligger väldigt nära festplatsen Perssons Betong och naturreservatet. 

Trappan ner mot Perssons Betong från Bjursätragatan.
Foto: Malin Furöstam.

Vänsterpartiet anser att det är ett misstag att bygga så mycket som 150 bostadsrätter så nära en festplats, som framöver är tänkt att kunna användas ännu mer än för snörika vintrars pulkaåkning,  vårens Valborgsfirande, skolavslutningar och sommar- och höstaktiviteter. Vi vill exempelvis att Parkteatern ska kunna komma tillbaka med både barn- och vuxenföreställningar och att en naturlekplats och ett utegym ska anläggas i skogen bortom festplatsen mot Högdalen. Så skulle vi kunna bidra till att skapa nya traditioner runt festplatsen för alla generationer i Rågsved.  Därför ska vi inte bygga in onödiga intressekonflikter som kan stoppa utvecklingen av festplatsen och försämra boendemiljön i nybebyggelsen. Därför ska inte ny bostadsbebyggelse vara så omfattande att den går över på andra sidan av den nuvarande gångvägen upp till Perssons Betong, sett från vägkorsningen vid förskolan/koloniområdet.

En föreslagen plätt för nya bostäder som förvånar är ett brant område i hörnet av Vallhornsgatan och Bjursätragatan som märkligt nog anses vara bra ur ett barnperspektiv. Att dessa lägenheter ska fördelas i egen bostadskö med prioritering av barnfamiljer och ensamstående föräldrar, och inte genom bostadsförmedlingen, är vi rädda kan leda till ökad segregation.

För oss i Vänsterpartiet Vantör är allas rätt till ett hem en av våra viktigaste lokala politiska frågor. Genom åren har vi därför kampanjat för fler hyreslägenheter och allmännyttiga hyresrätter i hela Vantör, i kontrast mot en borgerlig bostadspolitik som prioriterar bostadsrätter, utförsäljning av allmännyttiga hyresrätter med överkomliga hyror genom ombildning till bostadsrätter eller genom försäljning till privata bostadsbolag. När borgarna ville exploatera Rågsveds friområde med privatägda villor och radhus tog vi fram motförslaget om att bygga hyresrätter längs Rågsveds allé, en klimatsmart vision med pendelstation som bygger ihop Rågsved och Högdalen och vi stred också hårt tillsammans med många andra, framförallt Kräpplagruppen, för att förverkliga Rågsveds naturreservat.

När Vänsterpartiet varit med och styrt staden har vi arbetat för att förverkliga så mycket som möjligt av vår bostadspolitik och förra mandatperioden fick ett av våra två borgarråd ansvar för bostadsbolagen. Då stoppade vi genast alla ombildningar och utförsäljningar, startade planeringen för Stockholmshus för att bygga billigare och pressa hyrorna, sänkte inkomstkraven så att alla skulle kunna hyra bostad hos allmännyttan och stoppade också alliansens omfattande byggplaner i hjärtat av friområdet genom beslut om att inrätta Rågsveds naturreservat. Och som sagt, vi inledde Fokus Hagsätra Rågsved, där en av de två etapperna som rör Rågsved är just det område där vi har visionen om att bygga Rågsveds allé. Planerna för den etappen har vi inte sett än, då Bjursätragatan kom före, men utbyggnadsplanerna längs Bjursätragatan blir ännu ett argument för att på allvar prioritera en pendeltågsstation där tunnelbane- och pendelspåren korsar varandra.

Så här har vi alltid jobbat i V-Vantör, för vi vet att det behövs fler hyresrätter med överkomliga hyror för att alla ska kunna få ett tryggt hem, oavsett om vi är hemlösa, andrahandsboende, ungdomar som vill flytta hemifrån eller äldre i behov av ett tillgängligt boende. I vårt lokala politiska program, Ett rödare och grönare Vantör, har vi också har tagit upp en rad andra lokala frågor för att Vantör ska vara en bra plats för oss alla. I programmet tar vi upp allt från att köpa tillbaka Rågsved centrum, lånecyklar och bilpooler vid t-banan, en jämlik skola i Vantör, äldre- och gruppboenden utan vinstsyfte, ungdomsmottagning och fältassistenter, polisstation, ekodukt i Hagsätraskogen, Parkteatern och Kretsteatern till Vantör och ett fullvärdigt bibliotek i Rågsved

Vi var med och vann kampen om naturreservatet i Rågsved, läs exempelvis här  0ch här men vi har kvar kampen att bygga bostäder i Rågsved så att det blir en jämlikare och hållbarare stadsdel!

 

 

 

Kopiera länk