artikel

Protester mot marknadshyra i Rågsved och Högdalen

Idag har hyresgäster i Rågsved och Högdalen kampanjat mot marknadshyra och mött väldigt god respons, folk skriver gärna på namninsamlingen, är intresserade av att diskutera och medvetna om att det inte är hyresgästerna som tjänar på marknadshyra utan fastighetsägarna.

Som många redan noterat blev utredningen Fri hyressättning vid nyproduktion offentlig igår och det står klart att utredningens förslag är första steget mot marknadshyra för alla. I Enskede-Årsta-Vantör skulle det innebära en hyreshöjning med  i genomsnitt 36 procent!

Trots att sju av tio väljare ogillar marknadshyror har alltså regeringen, Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om att införa marknadshyror för nybyggda bostäder, eller fri hyressättning som den förskönande omskrivningen heter.  Begreppet ”fri” är klart vilseledande, eftersom  poängen med marknadshyror är att fastighetsägaren får bestämma hyran, utan att behöva förhandla med hyresgästföreningen. Den lilla frihet som hyresgästen äger är i stort sett att välja mellan marknadshyra och att inte hyra lägenheten.

Vänsterpartiet har alltså folket med sig i frågan om marknadshyror, till och med långt in i de borgerliga leden. Se här hur Nooshi Dadgostar konstaterar att marknadshyror är en katastrof för hyresgästerna, innebär ett totalt systemskifte och tydligt påpekar att regeringen saknar regeringsunderlag om utredningens förslag genomförs.

Vad vi behöver är inte skyhöga hyror utan många fler hyresrätter med överkomliga hyror, och för att åstadkomma detta behövs en social bostadspolitik – inte marknadshyror.

Enligt Hyresgästföreningens expert, Erik Elmgren, ökar utredningens förslag obalansen mellan fastighetsägare och hyresgäster, försämrar konsumentskyddet och höjer hyrorna – och det utan att det blir fler bostäder!

Läs här hur hyressättningen fungerar idag och här om den skarpa kritiken som Erik Elmgren riktar mot utredningen.  Kom med i kampanjen mot marknadshyra – bara tillsammans kan vi segra!

Kopiera länk