artikel

Vantör stödjer visionen om nollvision mot hemlöshet bland äldre

Kampen mot hemlöshet har alltid varit viktig i Vantör, och Vänsterpartiet har genom åren aktivt drivit frågan i stadsdelsnämnden.  Äldre personer är en särskilt sårbar grupp och därför är det goda nyheter att hemlösheten i staden bland 65+ och äldre har minskat med 37 personer jämfört med 2016. Dock är fortfarande 167 äldre hemlösa enligt hemlöshetsräkningen 2018 och vi måste fortsätta att prioritera frågan tills alla har en egen dörr att stänga om sig. Vänsterpartiet i stadshuset har därför lagt en motion i kommunfullmäktige om en nollvision mot hemlöshet bland äldre, för att staden trots byte av majoritet ska fortsätta det arbete mot mer varaktiga boendeformer för äldre som Vänsterpartiet som ansvarigt för äldrepolitiken initierade förra mandatperioden.

Nu har stadsdelsnämnden i Enskede-Årsta-Vantör yttrat sig över motionen. Stadsdelsförvaltningen betonar i sitt yttrande främst behovet att utveckla det förebyggande arbetet för att äldre ska få stöd innan de blir av med sitt boende, exempelvis stödet till äldre med psykisk ohälsa och att kommunala värdar snabbt ska uppmärksamma äldre som får hyresskulder. Det är aspekter som Vänsterpartiet också har lyft fram i motionen.  Av alla hushåll i Enskede-Årsta-Vantör som förra året blev uppsagda från sin bostad var det 37 hushåll som var aktuella inom äldreomsorgen. Det visar behovet av mer insatser. I grund och botten behövs förstås, som stadsdelsförvaltningen också tar upp i sitt yttrande, tillgång till mindre, billiga bostäder riktade till äldre. Detta vill Vänsterpartiet ska tillgodoses bland annat genom att 500 nya seniorbostäder öronmärks för äldre med hemlöshetsproblematik och låga inkomster. Och givetvis måste pågående ombildningar av allmännyttan i bland annat Rågsved stoppas, då det riskerar att ytterligare minska antalet hyresrätter med överkomliga hyror i staden.

Vänsterpartiets representanter i stadsdelsnämnden med gruppledare Hassan Jama föreslog att motionen i sin helhet skulle tillstyrkas, men fick inte med sig majoriteten. De valde att besluta enligt stadsdelsförvaltningens förslag, som visserligen lyfte bra förslag på stärkta insatser men inte tog ställning till behovet av en vision.  Socialdemokraterna tillstyrkte också motionen, men med egen text. Se mer i protokollet här.

För oss i Vänsterpartiet är det oerhört viktigt att arbetet för att minimera hemlösheten bland äldre inte tappar styrfart under borgerligt styre med ödesdigra skattesänkningar och ombildningar på agendan. Då krävs en kraftfull nollvision mot hemlöshet bland äldre som de styrande inte kan smita undan ifrån utan måste jobba intensivt för att uppnå. När Vänsterpartiets motion så småningom behandlas i kommunfullmäktige får vi svart på vitt om det går att få enighet i staden omkring något så självklart som en vision om att inga äldre ska behöva vara hemlösa i vår stad. Så detta är en fråga som vi ska följa noga.

Kopiera länk