Förslag till stadsdelsnämnden om mötesplatser för unga över 18 år!
På senaste stadsdelsnämnden lämnade vänsterpartiet och socialdemokraterna in en gemensam skrivelse till stadsdelsnämnden om att skapa mötesplatser för unga över 18 år!
”Den sista tiden har vi fått klart för oss att fritidsgårdarna har 18-årsgräns. Unga som kanske fortfarande går kvar i gymnasieskolan har ingen icke-kommersiell kommunalt finansierad fritidsverksamhet i Enskede-Årsta-Vantör att gå till. Motivet till gränsen är att man blir myndig vid 18 år, kan gå på krog och köpa cigaretter. Polisen har varit rådgivande. Ett annat argument är att yngre ska våga gå till gården.
Tidigare har Vantörs fritidsgårdar haft 19-årsgräns och det har varit sagt att Hagsätra fritidsgård skulle vara öppen för lite äldre. Vi har mött unga som gärna hade velat gå kvar på fritidsgården, särskilt som klasskamrater gått kvar.
I Östberga finns inte heller någon föreningslokal att hyra. Att hyra skolmatsalen är knappast ett alternativ, eftersom det kostar 500 kr per tillfälle. I Dalen har en del unga vuxna haft Dalens allé som mötesplats, men eftersom ombyggnaden dragit ut på tiden och allén delvis är en byggarbetsplats har mötesplatsen i praktiken inte fungerat.
Det är ett gott betyg åt våra fritidsgårdar när unga vill gå kvar efter 18 år. Alla vill inte eller har inte heller råd att gå på krogen. Även om man har fyllt 18 år är man inte så gammal, många bor också kvar hemma i flera år efter att de har gått ut skolan.
Alla unga mår inte heller så bra och det är viktigt att de känner att det finns en plats där de är välkomna. En mötesplats kan också fånga upp de som inte går i gymnasieskolan och som kan behöva stöd för att komma igång med utbildning eller arbetssökande. Vad vi förstår tycker även fritidsgårdarnas personal att det vore bra med en mötesplats för de unga vuxna.
Vi anser att det är viktigt att det skapas mötesplatser för unga vuxna i vårt stadsdelsområde. Det är än mer aktuellt efter de sociala oroligheterna i flera av våra stadsdelar.
Möjligheten att hyra tomma affärslokaler på korttidskontrakt diskuterades exempelvis som tillfällig lösning på trygghetsmötet i Östberga, där Svenska Bostäder äger centrum och hyreslägenheter (from september övertar Familjebostäder beståndet). Även föreningslokaler är viktiga, eftersom det ger möjligheter till mötesplatser för och aktiviteter med unga vuxna.
Vi vill ge stadsdelsförvaltningen i uppdrag att utreda möjligheten av och intresset hos de unga för att skapa mötesplatser för unga över 18 år, gärna i samverkan med föreningslivet.”