Tänkt om stadsdelsnämnden 2011

Snart är 2011 slut. Det första året på den andra mandatperioden i följd med borgerligt styre i stadsdelsnämnden Enskede-Årsta-Vantör. Förra perioden leddes nämnden av kristdemokraterna och nu av moderaterna och leddes oppositionen av socialdemokraterna och nu av vänsterpartiet.

Det har varit roligt att vara vice ordförande. Dessutom har det blivit mer jämställt, eftersom det var två män som ordförande respektive vice ordföranden för stadsdelsnämnden förra mandatperioden.

Den politiska agendan har dock inte ändrats nämnvärt under året, jämfört med de fyra tidigare åren. Konkurrensutsättningen fortsätter trots att ingen forskning styrker att kvaliteten blir bättre. De svarta hålen i socialtjänstens kassa gapar tomma och fylls på med pengar tänkta för förskolan, fritiden och kulturen.

Under våren fick vi besök av Fria Teaterns Vänner på flera öppna möten. Med rätta upprörda över kulturnämndens halvering av anslaget och hopp om att stadsdelsnämnden kunde göra något. Förvaltningen har köpt föreställningar men det räcker inte. Mitt förslag att söka hos Söderortsvisionen fick inget gehör.

Inför 2012 har anslaget ytterligare halverats. Oppositionen i kulturnämnden har gått mot och föreslagit att anslaget ska återställas. Majoriteten i stadsdelsnämnden har uppenbarligen inte lyckats få kollegorna i kulturnämnden på andra tankar. Vem tror nu på att borgarna vill satsa på Högdalen?

Skandalen med städupphandlingen och Vega Städ utan kollektivavtal som underbetalar anställda och fram till nyligen inte tecknat personalförsäkring har präglat höstens sammanträden. Kommunal har gjort ett strålande fackligt arbete genom att envetet lyfta fram vad som händer personalen när man upphandlar till lägsta pris.

Som opposition ska vi granska makten. Vår press om den bristande nattbemanningen på Mårtensgården gav resultat. Ljuspunkter har också varit att alla partier utom M gjorde göra gemensam front i remissen om sprutbyte och att vänsterpartiets skrivelse om insamling av matavfall i flerfamiljshus blev delvis bifallen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.