artikel

Vårt remissvar på motion om Rågsveds friområde och Kynäsberget till mellankommunalt naturreservat

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd 2013-04-18
Ärende 16
Mellankommunalt naturreservat för Rågsveds friområde och Kynäsberget – motion av Maria Hannäs (V) och Daniel Hellden (MP)

Rosa Lundmark (V)
Parvin Araghi m.fl. (S)

Förslag till beslut
1. Nämnden tillstyrker motionen
2. Dessutom vill vi framföra följande

Motionen belyser hur viktigt det är att värna de unika natur- och rekreationsvärdena i Rågsveds friområde och i näraliggande Kynäsberget i Huddinge kommun. Ett mellankommunalt naturreservat skulle stärka det gröna och det sociala sambandet mellan Rågsved och Huddinge. En liknande motion har tillstyrkts av Huddinges samhällsbyggnadsnämnd respektive miljönämnd som föreslagit att Kynäsberget inarbetas som naturreservat i nästa projektplan. Vi hoppas att Stockholms stad är lika framsynt och ger i uppdrag att staden ska samarbeta med Huddinge om ett mellankommunalt naturreservat.

Efter att motionen lades har staden beslutat att ge markanvisningar för totalt ca 97 småhus, varav 85 till BoKlok (ett samarbete mellan Skanska och IKEA) och ca 12 till Arkitekturmagasinet Bygg AB. För övriga delar av den planerade bebyggelsen ska exploateringsnämnden återkomma. Bebyggelsen inklusive att gångvägarna görs om till bilvägar hotar Hanvedenkilen, nyckelbiotoper, höga naturvärden, sociala värden och sjön Magelungens status. Upp till en tredjedel av södra koloniområdet kommer också att bebyggas, trots att staden tidigare har backat från att bygga på koloniområdena.

Fakta som har tillkommit efter att motionen lagts är resultatet av Skogsstyrelsens inventering. Det visade sig att 73 % av skogen är nyckelbiotoper (högsta klassning) och att ytterligare 10 % av skogen har höga naturvärden. I hela Sverige är bara 1,5 % av skogen nyckelbiotoper. Inventeringen styrker att friområdet är ett unikt område. Alla de Rågsvedsbor som engagerat sig i frågan förordar istället en förtätning av befintlig bebyggelse inne i själva Rågsved.

Av de 85 hus som BoKlok har fått markanvisning för ligger minst 12 i nyckelbiotoper med rödlistade arter och uppfyller inte kraven för Skanskas miljöcertifieringssystem LEED. Minst 18 hus ligger i direkt anslutning till och/eller mellan nyckelbiotoper med rödlistade arter och är därför olämpliga. 50 av husen uppfyller inte kraven att byggas på tidigare exploaterad mark och övriga 35 uppfyller inte kravet på närhet till offentlig service. 35 hus uppfyller inte heller kravet på närhet till tunnelbana och inga hus uppfyller kravet på närhet till busshållplats.

Miljöförvaltningen i Stockholm som också har motionen om Rågsveds friområde på remiss styrker att området har så höga natur- och rekreationsvärden att det uppfyller kvalitetskriterierna för att kunna skyddas som naturreservat. Friområdet är ett ekologiskt särskilt betydelsefullt kärnområde enligt mål 4.1 i stadens miljöprogram. Sådana områden bör som kärnområden skyddas enligt miljöbalken. Enligt mål 4.3 ska grön- och vattenområden som är särskilt attraktiva för rekreation, vilket friområdet bedöms vara, stärkas och utvecklas.

Miljöförvaltningen betonar som sin slutsats att naturreservatet skulle få större kvaliteter om det planerade bostadsförslaget ”justerades så långt möjligt efter befintliga naturvärden och centrala promenadstråk i området”. Vår slutsats är att det i praktiken innebär att planerna måste inskränkas så mycket att staden gör klokt i att avbryta planprocessen och istället inleda en utredning om att göra Rågsveds friområde till naturreservat i samverkan med Huddinge.

Kopiera länk